Search
Close this search box.

Cestovna povezanost

Strateški položaj

Teretna luka Gaženica odlikuje se izvanrednom cestovnom povezanošću, koja je ključna za njezinu operativnu učinkovitost i važnost u međunarodnoj trgovini. Smještena neposredno uz Zadar, luka je optimalno integrirana s glavnim prometnim pravcima Hrvatske, omogućavajući brzi i efikasni transport tereta prema unutrašnjosti i susjednim zemljama.

Jedna od glavnih prednosti luke Gaženica je njezina blizina autocesti A1, poznatoj kao Dalmatina, koja se proteže duž jadranske obale i povezuje središnju Hrvatsku s jugom. Ova autocesta omogućava brz pristup Zagrebu, glavnom gradu Hrvatske, te daljnju povezanost s europskim cestovnim mrežama. Putem autoceste, teret može biti transportiran do glavnih gospodarskih centara Hrvatske i dalje prema srednjoj i zapadnoj Europi.

Luku Zadar d.d. direktno povezuje četverotračna cesta D424 Zadar dužne 17,6 km (luka Gaženica) – koja se spaja na auto-cestu čvor Zadar II.

Osim autoceste A1, luka Gaženica je također dobro povezana s državnim cestama koje povezuju Zadar s ostalim dijelovima Dalmacije i Hrvatskom. To omogućava fleksibilnost u logističkim operacijama i omogućava optimizaciju transportnih ruta prema potrebama korisnika luke.